Vår hemmelige bolleoppskrift…

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Hjemme hos oss er det min bedre halvdel som er ekspert på bollebaking. Etter mye mas fra venner og familie, har jeg fått tillatelse til å dele oppskriften på bloggen.

Disse bollene er fri for egg og melk. Vi bruker speltmel når vi baker boller av flere grunner. Speltmel kalles ofte for urhvete og er en sunnere melsort enn hvetemel. Den kan brukes på samme måte som hvetemel, men har litt andre egenskaper. Den kan f. eks. ikke eltes like mye, og kan virke litt mer klissete i deigen enn hvetemel. Når det er sagt så inneholder speltmel mer og flere viktige mineraler og vitaminer enn hvetemel. Dessuten – hvis man har problemer med glutenintoleranse,  så vil spelt være ett bedre alternativ. Fordøyelsen vår tåler bedre gluten fra spelt enn fra hvete. Vi syns det smaker bedre og at det gir et bedre resultat når vi baker boller. Ok, nok prat – her er oppskriften.

Speltboller:

 • 600 g siktet speltmel
 • 100 g sukker
 • 1 pose tørrgjær
 • 1 ts salt
 • 1 ts kardemomme
 • 2 ss appelsinjuice
 • 100 g smeltet smør
 • 3,5 dl fingerlunket vann

Gjør slik: bland alt det tørre og tilsett så smør, juice og vann. Elt deigen godt sammen i en kjøkkenmaskin eller for hånd (ca. 5 minutter). Dekk bakebollen med en kjøkkenhåndklede eller plast og sett til heving på et lunt sted (vi bruker varmtvannstanken :)). La deigen heve i ca. en time. Del deigen i ca. 16 deler og trill ut bollene. Plasser bollene på et stekebrett og la etterheve nok en time. Stekes midt i ovnen på 200 grader i 10-15 minutter.

Disse bollene er supre som de er, men også et godt utgangspunkt for kaker og kringler med gjærdeig. Prøv de sammen med en kopp nylaget kakao med krem – mmmm!

5 tanker på “Vår hemmelige bolleoppskrift…

 1. Veldig enig i at speltmel er bedre i magen, og det føles bedre å jobbe med også. Utfordringen er jo at det er så mye dyrere enn vanlig hvetemel… Men jeg bruker spelt, jeg, i rundstykkene jeg baker.
  Så lurer jeg på hvordan dere får de bollene så vanvittig glatte og runde i formen. Det er noe jeg aldri har fått til 🙂

  Liker

  • Ja, speltmel er dyrere. God og sunn mat er dyrt, vi må bare venne oss til å betale litt mer for å få kvalitet på maten. Når det gjelder hvordan Marianne får så glatte boller, så forteller hun at hun triller dem mellom hendene og etterhever lenge….ikke noe triks der dessverre. Prøv denne oppskriften, idiotsikker. Dessuten, lite sukker, ikke egg, ikke melk…… 🙂

   Liker

 2. tussen takk får den gode boller uten egg, melk og hvetemel. Jeg er enig at speltmel er sunere enn hvetemel. tussen takk at det finnes en baker med uten egg, melk og hvetemel. tussen tussen takk.

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s