En god start på skoledagen – barn og helse

blogg3Da jeg startet opp bloggen igjen, ville jeg at den skulle være noe mer enn en matblogg. Min praksisteori går ut på at barn som er i fysisk god form er gladere, lærer mer, trives bedre og har et sterkere selvbilde. Jeg føler at jeg som lærer har et ansvar for dette og har et par vellykkede tiltak i egen klasse som jeg tenkte jeg skulle dele.

Ifølge studier fra 2012 som har blitt gjennomgått av Kunnskapsdepartementet, viser forskning at spreke barn bruker hjernen mer aktivt til å løse kompliserte oppgaver enn mindre spreke barn gjør. Fysisk aktivitet er altså viktig for læring. Norske myndigheter råder at barn og unge er fysisk aktive en time om dagen. Forskning viser også at fysisk aktivitet er bra for skjelettet og for motoriske ferdigheter. Av egen erfaring vet jeg at de motoriske ferdighetene man lærer seg som barn, preger evnen til å lære seg nye bevegelsesmønstre som voksen. Bedre humør, bedre søvn og bedre mental helse er også effekter av fysisk trening.

7. minuts workout:

Min tanke er at litt er bedre enn ingenting. Jeg tok utgangspunkt i applikasjonen 7. minutts workout, som finnes i haugevis av varianter, mange er gratis. Jeg justerte litt på den slik at den kan utføres i et klasserom. I stedet for «wall sit», tar vi f. eks. spensthopp. Øvelsene vi tar i syv minutter er: stjernehopp, spensthopp, armhevinger, sit-ups, opp og ned på stolen, knebøy, dips på stolen (for armstrekkere), planken, løp på stedet, armhevinger med rotasjon og sideplanke. Annenhver dag tar vi programmet to ganger. Det høres lite ut med syv minutters trening, men programmet er ganske tøft hvis man gjøre det skikkelig.

blogg5.png

Vi står på hodet:

I tillegg til 7. minutts workout, står vi på hodet annenhver dag. Jeg pleier å begrunne det flåsete med at «det er fordi jeg vil at elevene skal bruke hodet», men jeg har så klart noen pedagogiske tanker bak. Fysisk så vil elevene få en bedre kjernemuskulatur, bedre balanse og bedre kroppslig forståelse. Mentalt vil de føle mestring gjennom å klare noe ikke alle andre kan, glede gjennom å bli bedre og overvinne frykt. De sosiale målene kanskje de viktigste. Det var få, eller ingen som klarte å stå på hodet da vi startet opp i høst. Derfor måtte de hjelpe hverandre og støtte hverandre (de jobber som læringspartnere i min klasse). Det blir mye latter når man skal lære å stå på hodet og latter gjør noe positivt med oss. Dessuten må elevene ta på hverandre. Jeg tror at ved å ta på og støtte hverandre vil elevene også bli kjent på en ny måte og dette vil bidra til et bedre sosialt miljø i klassen. Jeg tvinger ingen til å stå på hodet. De som ikke vil, kan øve på svevsitt med læringsparneren sin. Det jeg har sett, er at flere og flere ønsker å prøve. Tre fjerdedeler i klassen står nå på hodet, noen klarer nå å stå på toppen av pulten sin, noen presser nå fra hodet opp i håndstående. Vi har svært få konflikter i klassen og høy trivsel.

Frukt og grønt ordning:

Selv om ordningen med klassekasse er avskaffet, vet jeg at mange foreldre opprettholder ordningen. Jeg har i alle år som lærer fått spørsmål om hva vi skal bruke alle pengene til. I år var første gang jeg kunne gi et gjennomtenkt svar. Jeg har tenkt på at alle barn burde få tilbud om noe sunt, minst annenhver dag. Derfor tenkte jeg at vi kunne bruke klassekassa til å kjøpe inn frukt og grønt til elevene. Vi gjør det på følgende måte. Hver uke, mens resten av klassen har 7. minuts workout, sender jeg ordenselevene opp i butikken for  å handle. De får med seg handlelapp og penger, og handlingen skal skje på tid. Dette for at elevene ikke skal bruke handlingen som «fritime», og for at de også skal få bevege seg. Det er stort å klare å slå klasserekorden. Elevene har med seg kvittering tilbake, og vi fører regnskap. Dermed blir elevene også prisbevisste. Prisene for frukt og grønt for hele klassen varierer mellom 60 og 200 kroner. Det er ganske morsomt å følge med på. Vi kjøper oftest kålrot, gulrot og eple, men varierer litt med klementiner, appelsiner og bananer.

Vårt ukesprogram:

mandag: en gang med 7. minuts workout, hodestående, lunsj med frukt/grønt

tirsdag: to ganger med 7. minuts workout

onsdag: en gang med 7. minuts workout, hodestående, lunsj med frukt/grønt

Thorsdag: en gang med 7. minuts workout, kroppsøvingstime

fredag: en gang med 7. minuts workout, hodestående, lunsj med frukt/grønt, svømmetime

Rett før jeg publiserte denne, fant jeg en artikkel på forskning.no som heter «Lærer mer med fysisk aktivitet i mattetimene». Funnene her understreker mange av mine erfaringer.

Kilde: Barn og fysisk aktivitet – en gave for livet. Norsk helseinformatikk

<a href=»http://blogglisten.no/blogg/www.kokkenthor.com/»><img src=»http://blogglisten.no/img/blogglisten.png&raquo; alt=»Blogglisten» /></a> <img height=»0″ border=»0″ width=»0″ alt=»hits» src=»http://hits.blogsoft.org/?eid=1833&#8243; />

 

6 tanker på “En god start på skoledagen – barn og helse

  1. Wow, veldig imponerende og så kreativt! Skal sende denne artikkel til læreren til min datter for inspirasjon;)

    jeg skal også prøve å starte noe sånt på min jobb med kollegaene!

    Tusen takk for at du deler;)

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s