Chili con carne – cowboymat

chili6.png

Jeg må bare si det – jeg digger en skikkelig chili con carne. Dette er sånn vi vanligvis lager den hjemme hos oss. Med flere typer bønner, koriander og mørk sjokolade.

Chili con carne blir ofte omtalt som tex-mex, men en forfatter fra San Antonio som heter Charles Ramsdell skriver i en artikkel; «Chili, slik som vi kjenner det i USA, kan ikke bli funnet i Mexico i dag, bortsett fra på noen få steder og da for å imøtekomme turistene. Hvis chili hadde kommet fra Mexico, ville det fortsatt vært der. For mexicanere endrer ikke på sine kulinariske skikker, som er gått i arv fra generasjon til generasjon.»

Vel, om det er tex-mex eller bare tex, spiller ingen rolle. Knallgodt er det. Dessuten er det så og si umulig å gjøre feil. Jo lenger den får putre, jo bedre blir den. Her er vår oppskrift (lag dobbel porsjon og frys ned…).

Chili con carne:

 • 400 g karbonadedeig
 • 2 løk
 • 2 gulrøtter
 • 3-4 fedd hvitløk
 • 1 rød paprika
 • 1 grønn paprika
 • 1/2 rød chili (uten frø)
 • 1/2 boks hermetiske kikerter
 • 2 bokser hermetiske tomater (finhakket)
 • 1 boks med vann (bruk en av tomatboksene)
 • 1/2 liten boks tomatpuré
 • 1/2 boks tomatbønner
 • 1/2 boks røde kidneybønner
 • 1/4 plate mørk sjokolade (vi bruker med 85% kakao)
 • 2 ss balsamicoeddik
 • 1 ss honning
 • 1-2 ts chilipulver
 • 2-3 ts spisskummen
 • maldonsalt
 • nykvernet pepper
 • 1 ts kanel
 • 1 bunt koriander
 • olje til steking

Gjør slik: finhakk løk, paprika, chili og hvitløk. Riv gulrøttene på et rivjern. Finn fram en jerngryte og en stekepanne. Stek grønsakene med olje i jerngryta og karbonadedeigen i en stekepanne. Tilsett krydderet med grønnsakene og bland godt. Hell i tomater, tomatpuré, vann, honning og bønner (hell av vannet på kidneybønnene og kikertene, men ta vare på vannet til kikertene til i morgen, da skal jeg gjøre noe morsomt med dette. Tomatbønnene heller du bare i gryta med tomatsausen). La alt putre og koke frem til servering. Rett før servering så smelter du i sjokoladen og hakker i koriander. Server med ris, nachochips , rømme og guacamole.

Helt Texas!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s