God jul. Ribbe og saus!

God jul til alle. Da vi skal bort på julaften så ble det en tjuvstart på julemåltidet hjemme i går. Juletallerken med ribbe kan ikke bli feil. Det er skrevet side opp og side ned med tilbereding av ribbe og hvordan man får svoren sprø. Langtidssteking, sous vide, svoren ned og svoren opp. Egentlig er det såre enkelt. 

Ribbe tar like lang tid å steke, uansett hvor stor den er. To dager før ribba stekes så må den gnis inn med salt og pepper. Legg den i en pose i kjøleskapet med svorsiden ned. Når du skal steke den så bygg opp under ribba med aluminiumsfolie (eller ribberist). Da vil fettet renne av ribba. Sammen med ribba så legger jeg noen gulrøtter, litt løk i skiver, noen hvitløksfedd og noen rosiner. Hell på ca. 5 dl vann. Dette blir en fin basis til saus.

 1. Forvarm stekeovnen til 230 grader. Dekk formen med aluminiumsfolie og la ribba steke i 45 minutter. Du vil se at svoren vil blåse seg opp.
 2. Etter 45 minutter tar du ut ribba og reduserer varmen til 160 grader. La ribba stå en time på denne varmen.
 3. Når ribba har stått en time på 160 grader, øker du temperaturen til 200 grader og lar ribba stå ca. 50-60 minutter til. Nå må man følge med på slutten.
 4. Hvis svoren ikke blir sprø, sett på grillelementene de siste minuttene. Da er det ekstremt viktig å følge med slik at svoren ikke blir svidd.

Så enkelt!

Ribbesaus:

 • ribbesjy
 • 2 ss hvetemel
 • 3 dl fløte
 • 2 ss smør
 • 2 ss worchestersaus
 • 1 ss balsamico
 • salt og pepper

Ta sjyen og sil gjennom en sil. Grønnsakene som nå er myke, presser du gjennom med en skje. Dette tar du i en gryte og varmer. Ha i hvetemel og fløte, worchestersaus og balsamico og la det koke opp. Smak til med salt og pepper og ha i smør til slutt. Dette blir kjempegodt. Pass på å ikke prøvesmake for mye 😉

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s